„Marchewkowe pole”… widzenia!

„Marchewkowe pole”… widzenia!

Dziś proponuję sok pobudzający nasze widzenie, którego głównym składnikiem jest marchew (Daucus carota). Na początek kilka ciekawostek związanych z tym warzywem.

Ojczyzną marchwi jest Azja południowo-zachodnia, gdzie rozpoczęto jej uprawę około 4000 lat temu. Pierwsza marchew, która była znana ludzkości, miała kolor fioletowy a jej smak był bardzo gorzki. W przeszłości rozpowszechniona była marchew w różnych kolorach: białym, żółtym, pomarańczowym, fioletowym oraz tzw. tęczowym. Obecną popularność na świecie zyskała pomarańczowa marchew. Zawdzięcza to Holendrom, którzy wyhodowali oraz wypromowali odmianę w tym kolorze.

To warzywo ma ponoć magiczne działanie na nasz wzrok. Istnieje teoria, że marchew poprawia widzenie w ciemności :)

Legenda o zbawiennym dla oczu działaniu marchwi pochodzi z czasów II wojny światowej. Brytyjscy inżynierowie opracowali radar, który z niezwykłą dokładnością namierzał obiekty niemieckie. Gdyby wrogowie dowiedzieli się o urządzeniu, natychmiast zaczęliby kopiować rozwiązania. Dlatego Anglicy puścili plotkę, że ich piloci tak znakomicie namierzają cele w nocy, ponieważ mają doskonały wzrok dzięki diecie marchwiowej. Informacja o cudownej kuracji oczu rozeszła się w mediach, a bohaterscy piloci potwierdzili pogłoski. Anglicy puścili plotkę, że ich piloci tak znakomicie namierzają cele w nocy, ponieważ mają doskonały wzrok dzięki diecie marchwiowej. Nie wiadomo, czy tę wersję podłapali Niemcy, ale z pewnością uwierzyli w nią sami Brytyjczycy. Ludzie zaczęli zajadać się marchewką, by lepiej widzieć w ciemnościach. Legenda o cudownej marchewce wkrótce rozeszła się po świecie, a „wiedza” ta trafiła pod strzechy jako mądrość ludowa.

Przepis na  ”Marchewkowe pole”

4 marchewki

3 kiwi

1 mandarynka

Przygotowanie jest banalne i nie zabiera nam dużo czasu wiec można zafundować sobie bombę witaminową do pracy czy też na uczelnię.

Owoce i warzywa dokładnie myjemy. Obieramy i wrzucamy do sokowirówki.

Osobiście nie przepadam za łączeniem warzyw i owoców we wszystkich sytuacjach kulinarnych. Połączenie zaproponowanych składników było przypadkiem, a okazało się strzałem w dziesiątkę. Sok jest ambiwalencją smaku. Można rozkoszować się słodkością marchwi i delikatnym kwaskiem mandarynek i kiwi. Ponieważ smak jest naprawdę oryginalny polecam wypróbować!

Zwracam uwagę, że nie tylko marchew ma tu zbawienne działanie na nasz wzrok. Mało kto zdaje sobie sprawę z właściwości mandarynki, która z owoców cytrusowych zawiera najwięcej witaminy A (681 IU/100 g) 

IMG_9238

Marchew:

  • jest wspaniałym warzywem z uwagi na wielość witamin i składników odżywczych jakie posiada. Jej charakterystycznym znakiem rozpoznawczym jest wysoka zawartość prowitaminy A –czyli karotenu,
  • zawiera witaminy: B1, B2, B3, B6, C oraz E
  • jest wskazana dla kobiet w ciąży ze względu na zawartość kwasu foliowego, dodatkowo zawiera żelazo, cynk, wapń i potas,
  • przy częstym spożywaniu powoduje, że skóra staje się nieco „pomarańczowa” oraz doskonale konserwuje naszą opaleniznę,
  • wspomaga walkę z: bólem, odzyskaniem apetytu, reguluje pracę żołądka, utrzymuje w zdrowiu wątrobę, dba o nasz wzrok, poprawia aktywność seksualną, oczyszcza, pobudza, odtruwa i krzepi wszystkie układy organizmu,
  • zapobiega wielu chorobom: wrzody, rak czy stany zapalne,
  • pomaga uregulować cykl miesiączkowy a także ma duży wpływ na walkę z niepłodnością,
  • u kobiet zapobiega infekcjom pęcherza moczowego i układu rozrodczego, u mężczyzn zaś przyczynia się do zapobiegania przerostu gruczołu krokowego,
  • składa się z ok. 90 % wody, ok. 7% węglowodanów, 1% białek 0,2 tłuszczów i celulozy,
  • pozwala na długie lata zachować młody i świeży wygląd skóry,
  • dzięki zawartym w niej flawonoidom zwalczającym wolne rodniki, przez które to starzejemy się spowalnia proces starzenia się,
  • 100 gram marchewki to ok 35 kcal.

Najwięcej prowitaminy A przyswoimy pijąc sok ze świeżo wyciśniętych marchewek, bo blisko 100 % jego zawartości ( tj. ok. 7-8 mg/100 g), gotowanej marchwi ok 18 %, z utartego warzywa blisko 83-85 %.

Czytaj więcej: 
http://www.euroclinix.pl/blog/ogolnie-o-zdrowiu/marchew-warzywo-

Mandarynki:

  • poprawiają kondycję skóry i chronią przed chorobami oczu,
  • wzmacniają układ odpornościowy i opóźniają proces starzenia,
  • zawierają nobiletynę – flawonoid, który pomaga zwalczać otyłość, zapobiegać cukrzycy typu 2 i miażdżycy naczyń,
  • zawierają dużą ilość wody, witaminę A,C, E, sód, magnez, żelazo, potas, wapń, fosfor i kwas foliowy,
  • posiadają znaczną zawartość błonnika, który pomaga dodatkowo utrzymać odpowiednią masę ciała,
  • dzięki witaminie C utrzymuje właściwy stan skóry, włosów i paznokci.

Kiwi: 

  • jest niskokaloryczne – jedno kiwi zawiera 50 kcal,
  • 100g kiwi zawiera 2g błonnika,
  • regularnie spożywane kiwi zwiększa odporność,
  • skraca czas rekonwalescencji – posiada więcej witaminy C niż pomarańcza,
  • już jeden owoc za­spo­ka­ja dzien­ne za­po­trze­bo­wa­nie na kwas askor­bi­no­wy u osoby do­ro­słej,
  • zawiera antyoksydanty,
  • zawartość witaminy C i E wpływa pozytywnie na serce, zapobiega miażdżycy,
  • posiada niski indeks glikemiczny (50), wspomaga odchudzanie,
  • jest polecany osobom chorującym na cukrzycę. Błon­nik za­war­ty w kiwi spo­wal­nia tempo wy­dzie­la­nia in­su­li­ny i chro­ni przed gwał­tow­nym spad­kiem po­zio­mu cukru we krwi. Jednak najlepiej spożywać go do godziny 18.00,
  • błon­nik oraz za­war­ta w pest­kach kiwi pek­ty­na, ko­rzyst­nie wpły­wa na skład flory bak­te­ryj­nej ukła­du po­kar­mo­we­go, oczysz­cza or­ga­nizm z tok­syn, leczy bie­gun­ki i za­par­cia,
  • dzię­ki obec­no­ści kwasu fo­lio­we­go kiwi przy­no­si ulgę w wy­czer­pa­niu umy­sło­wym. Potas, któ­re­go w kiwi rów­nież nie bra­ku­je za­po­bie­ga uczu­ciu zmę­cze­nia, osła­bie­niu, apa­tii i nad­mier­nej sen­no­ści.

ENJOY

 


 

2 komentarzy

  1. ~Turasek · 26 stycznia 2015 Odpowiedz

    Swietne!!

  2. ~Monia · 26 stycznia 2015 Odpowiedz

    Ślinka cieknie na samą myśl o takim połączeniu :)

Zostaw odpowiedź