Wykręcona zimowa pomarańcza

Wykręcona zimowa pomarańcza

Wykręcona zimowa pomarańcza

Sok z pomarańczy to mój ulubiony sok. Należy do klasyki wśród soków. Dziś chciałabym zaproponować go w nieco innej odsłonie, bardziej zimowej, rozgrzewającej, dającej mocy naszemu organizmowi. 

Składniki potrzebne do przygotowania jednej szklanki soku:

2 lub 3 pomarańcze

¼ łyżeczki cynamonu

1 goździk

1 łyżeczka miodu

Wskazówki:

Pomarańcze wyciskamy  najlepiej wyciskarką do cytrusów, wówczas zachowujemy wszystkie wartości odżywcze. Co do wyboru sprzętu zostawiam dowolność ponieważ są to kwestie finansowe, które moja studencka kieszeń dobrze rozumie. Ja wyciskam cytrusy zwykłą ręczną wyciskarką z Tesco za ok. 6 zł. Jeśli ktoś chciałby kupić coś porządniejszego  to postaram się znaleźć  i pokazać wady i zalety urządzeń do wyciskania soku.

Receptura:

Bierzemy pomarańcze i wyciskamy za pomocą wybranego urządzenia. Dodajemy ¼ łyżeczki cynamonu, 1 łyżeczkę miodu, goździk i mieszamy. Aby sok był bardziej rozgrzewający a składniki dobrze się rozpuściły i nabrały mocy, sok możemy lekko podgrzać i dopiero dodać składniki mieszając. Pamiętajmy, żeby sok się nie zagotował ponieważ niszczy to jego właściwości.

Na zdrowie!

zdj. J.C

zdj. J.C

Właściwości składników:

Pomarańcza – bogate źródło witamin: A, B1, B2, B3, B6, B12, C, D, E, dobre źródło beta karotenu, kwasu foliowego i kwasu pantotenowego, kwasów tłuszczowych omega 3 i omega 6 oraz minerałów takich jak: wapń, magnez, potas, żelazo, cynk, miedź, fosfor, selen.

Spożywanie pomarańczy normalizuje ciśnienie krwi, zaburzenia rytmu serca, przyśpiesza procesy trawienne, obniża poziom cholesterolu, harmonizuje pracę układu hormonalnego, łagodzi objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego. Wspomaga w zwalczaniu infekcji dróg oddechowych, kaszlu, grypy, gorączki, osteoporozy, zwalcza wzdęcia i zaparcia, przeciwdziała szkorbutowi.

Zawarta w pomarańczy witamina C jest naturalnym przeciwutleniaczem neutralizującym wolne rodniki, opóźnia procesy starzenia, oczyszcza organizm z substancji toksycznych, blokuje powstawanie komórek rakowych i zapobiega chorobom nowotworowym, łagodzi uczulenia, przyswaja żelazo, chroni przed chorobami sercowo – naczyniowymi, wzmacnia odporność organizmu, zawiera związki działające bakteriobójczo i anty – wirusowo. Pomarańcza jest bogatym źródłem błonnika pokarmowego, usprawniającego prace jelit, chroni przed chorobami przewodu pokarmowego, zapobiega otyłości spowalnia przyswajanie tłuszczów i węglowodanów, obniża poziom cholesterolu i glukozy w krwi.

Uwaga!

Białą skórkę powinniśmy zjadać z miąższem pomarańczy, jest bardzo bogatym źródłem witaminy PP i pektyn. Spożywanie jej obniża zły cholesterol, wspomaga trawienie, zwalcza bakterie. Pomarańcze są doskonałymi owocami nadającymi się do diet odchudzających, oczyszczających czy jednodniowych diet sokowych. W czasie zmęczenia, stresu, nagłego ataku grypy, poleca się zastosowanie koktajlu z wyciśniętego soku z 2 pomarańczy, wymieszanego z 3 łyżeczkami drożdży piwnych. Tak przygotowany jest niesamowitą bombą zawierającą tyle witaminy B1, co 40 kromek razowego chleba.

W starożytnym Rzymie wodę pomarańczową stosowano na dolegliwości żołądkowe i w leczeniu tzw. kaca. 

Cynamon -  10 powodów dlaczego warto:

1. Cynamon jest doskonałym źródłem manganu, błonnika, żelaza i wapnia.

2. Badania wykazały, że zaledwie 1/2 łyżeczki cynamonu dziennie mogą obniżać poziom złego cholesterolu LDL.

3. Niektóre badania sugerują, że cynamon może mieć wpływ na regulację poziomu cukru we krwi, co ma szczególne znaczenie dla osób chorych na cukrzyce.

4. Cynamon wykazuje niesamowite zdolności wspomagające leczenie infekcji drożdży.

5. W badaniu opublikowanym przez naukowców z US Department of Agriculture w stanie Maryland, dowiedziono, że cynamon może zmniejszyć rozprzestrzenianie się komórek nowotworowych.

6. Dowiedziono, iż pół łyżeczki cynamonu w połączeniu z jedną łyżką miodu codziennie rano przed śniadaniem przynosi ulgę w bólach stawów już po jednym tygodniu kuracji.

7.  Badania wykazały, że aromat cynamonu poprawia funkcje poznawcze i pamięć.

8. Naukowcy z Kansas State University stwierdzili, że cynamon zwalcza bakterie E.coli.. Dodawany do żywności, hamuje rozwój bakterii i psucie się żywności, co czyni go naturalnym konserwantem.

9. Olejek i kora cynamonu to prawdziwi siłacze w walce ze zmianami trądzikowymi. Likwidują ropne wypryski, rozjaśniają cerę, zapobiegają plamom trądzikowym, łagodzą przebarwienia.

Goździk – ma antywirusowe i antybakteryjne właściwości. Może być stosowany przy przeziębieniach, kaszlu, a nawet „sezonowej” grypie.

Jest niezwykle silnym przeciwutleniaczem. W postaci olejku eterycznego goździki otrzymują ponad 10 milionów mikromoli w skali ORAC [zdolność pochłaniania reaktywnych form tlenu przez przeciwutleniacze]! Większość innych przeciwutleniaczy jest oceniana w dziesiątkach tysięcy, w najlepszym wypadku osiągając maksymalnie kilkaset tysięcy.

W procesie produkcji olejku z pączków goździków wytwarza się koncentrat eugenolu, głównego aktywnego składnika obecnego w goździkach. Eugenol ma silne właściwości przeciwzapalne. Flawonoidy obecne w goździkach przyczyniają się również do wysokiego wyniku ORAC otrzymywanego z nich olejku eterycznego.

Odkryto, że goździki pomagają zapobiegać występowaniu cukrzycy u dorosłych przez potrojenie poziomu insuliny. Trudno o bardziej wydajne źródło manganu niż goździki. Mangan jest niezbędny dla metabolizmu, wspiera enzymy, zwiększa wytrzymałość kości, a także dodaje goździkom wysokiej wartości antyoksydacyjnej w skali ORAC.

Goździki są bogate w magnez, wapń, witaminy C i K. Również kwasów Omega-3 jest w goździkach pod dostatkiem, a także wielu fitoskładników, które wzmacniają układ odpornościowy.

E.P

9 komentarzy

  1. ~Kasia · 17 grudnia 2014 Odpowiedz

    Sok z pomarańczy jest moim ulubionym sokiem. Widzę tu wiele ciekawych i przydatnych informacji dotyczących cynamonu i goździków o których nie miałam pojęcia :-)

  2. ~pozytywny · 27 stycznia 2015 Odpowiedz

    Też uwielbiam sok z pomarańczy. Świetny wpis, dzięki któremu wiem więcej o właściwościach tego owocu oraz cynamonu, goździków. Recepturę także wypróbuję, bo brzmi niezwykle zachęcająco. :)

  3. mariettaa03 · 27 stycznia 2015 Odpowiedz

    Kocham Pomarańcze :):) Oj co za cudowny eliksir :):) Idę sobie przygotować po składzie już czuję ,ze będzie wyśmienity:):)
    Pozdrawiam

  4. Monika · 28 stycznia 2015 Odpowiedz

    Uwielbiam sok z pomarańczy! Samą pomarańczę również:) Aktualnie jestem w połowie ciąży i mój organizm domaga się co najmniej dwóch dużych pomarańczy na dobę!!! :)
    http://blogrodzinny.blog.pl/

  5. ~bernikula · 28 stycznia 2015 Odpowiedz

    Naprawdę pyszna i zdrowa propozycja:)

  6. ~szycie dla domu · 28 stycznia 2015 Odpowiedz

    Warto też zrobić domowy napój typu kubuś (z marechwki w blenderze) i dodać szklankę soku z pomarańczy.

  7. ~Ola · 28 stycznia 2015 Odpowiedz

    Wersji z cynamonem i goździkami nie próbowałam, ale chętnie poznam. Jeśli sok pachnie choćby w połowie tak pięknie jak pomarańcza udekorowana goździkami to musi być pyszny :)

    Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)

Odpowiedz na „MonikaAnuluj komentarz