Porady dla operatora maszyn

Porady dla operatora maszyn

Kilka wskazówek dotyczących uzyskiwania soków:

  • lepiej jest drobniej kroić twardy surowiec – uzyskujesz lepsze rezultaty wyciskania i łatwiej jest wrzucać mniejsze kawałki do wyciskarki soku,
  • osiągniesz lepsze efekty wyciskania „zieleniny” mocząc ją wcześniej  przez dobę w wodzie,
  • jeśli wrzucasz miękki owoc, który ma skłonności do zapychania popychasz go twardym owocem lub dodajesz owoce na zmianę,
  • żeby uzyskać lepszy efekt przeciągnij surowiec dwa razy,
  • faktem jest, że sok wyciśnięty przez wyciskarkę owoców jest o wiele bardziej wartościowym sokiem od uzyskanego w sokowirówce. Ja radzę sobie jak mogę. Może nie jest to wygodne ale aby uzyskać jak najlepszy efekt korzystam z różnych narzędzi. Do owoców cytrusowych używam najprostszej ręcznej wyciskarki kupionej w Tesco. Moim zdaniem sprawdza się, chodź sok nie jest klarowny, jest pyszny i dzięki dodatku miąższu zachowuje więcej swoich właściwości. Do wyciskania twardych owoców i warzyw używam sokowirówki (do studenckiego mieszkania przywieziona z domu :) ). Owoce typu banan itd, te które sokowirówka traktuje jako odpad, blenduję. Owoce mające pestki, które mogą zmienić smak soku na gorzki nie blendujemy. Lepiej wrzucić go do sokowirówki, ona nie zmienia tak bardzo smaku.

Jeśli przygotowujecie się do kupna odpowiedniego sprzętu polecam stronę przedstawiającą wady i zalety niektórych maszyn. Warto się z nimi zapoznać:

Wybierz własną wyciskarkę

Wybór sprzętu

Jak kupować wyciskarkę do świeżych owoców

Oto moja studencka armia wyciskaczy wszystkich soków:

sprzęt

Zostaw odpowiedź